intro ruimte licht stijl details decoratie techniek projecten
decoratie
Meer dan een eeuw nadat vooraanstaande architecten decoratie hadden afgezworen, als zijnde corrupt en ouderwets, wordt er nog steeds weinig aan gedaan. Dat vind ik jammer. Veelal worden decoratieve projecten gedaan door mensen die niet als architect werken, zoals kunstenaars, reclame mensen e.d. Hoog tijd dat architecten zich van dit minimalisme losmaken.

verrijking
Dit was een project voor een winkel met bovenwoningen in Weesp. De getoonde zijde is de achterzijde, waar winkelend publiek parkeert. Wegens het interieur een vrijwel dichte gevel. Logisch om zo'n gevel aan te grijpen voor een decoratieve invulling. Ik maakte een aantal voorstellen voor de opdrachtgever, om de mogelijkheden te tonen.

trap
In een bestaande woning was een spiltrap nodig. Normaal wordt zo'n trap in de fabriek gemaakt, waarna hij in één keer geplaatst wordt. Dit betekent dat de trap langs de muurzijde een hoge plank zou krijgen, een trapboom. Dit was ongewenst. De trap werd daarom ter plekke gemaakt.

De eerste gedachte voor de spil was om deze samen te stellen uit latten en daarna op een draaibank perfect rond te maken. Later bedacht ik dat het laten zien hoe de spil is opgebouwd juist interessant is. Door latten op vele plaatsen weg te laten onstaan interessante doorkijkjes.

Let ook op de afronding van de verdiepingsvloer.
balkon
Dit balkon in de Amsterdamse Pijp is uitgevoerd in staal met een hekwerk uit gebogen spijlen. het werd in één keer aangevoerd, en daarna opgehangen aan trekstangen. Het geheel is verzinkt en gepoedercoat, zodat een lange levensduur is te verwachten.

Met zijn sierlijke hekwerk en elegante bodemplaat is dit balkon een opsteker voor het hele blok.

De meerkosten ten opzichte van een rechthoekig balkon waren gering.