intro ruimte licht stijl details decoratie techniek projecten
constructie
kelder en fundering
Uitgraven van kelders en nieuwe funderingen op de Transvaalkade in Amsterdam. Bij 4 panden werd 1,50m grond afgegraven. Daarna werden nieuwe palen geslagen, een betonvloer en opstaande randen gestort.

Niet alleen hebben de woningen er veel bruikbare vierkante meters bijgekregen, ook is de vloer van de begane grond warmer en droger.

hangconstructie
Architectenbureau De Kim wordt regelmatig ingeschakeld om onverwachte problemen in renovatiepanden op te lossen. Dit moet natuurlijk altijd snel gebeuren.

In een statige pand  aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam bleek zonder vergunning een dragende tussenmuur te zijn verwijderd. Alle vloeren van de bovengelegen etages zakten dramatisch, deuren klemden, vloeren veerden oncomfortabel. Dit probleem is opgelost door bovenin het pand zware
 stalen balken aan te brengen, hieraan zijn trekstangen bevestigd, waaraan alle ondergelegen verdiepingsvloeren hangen.

De winkel op de begane grond kon gewoon open blijven terwijl de problemen werden opgelost.


balken te zwak
Bij deze verbouwde boerderij zakten de houten balken door. Architectenbureau De Kim werd ingeschakeld om al het houtwerk opnieuw te berekenen. De eerder betrokken aannemer had op de gok gewerkt.

Uit ons rapport bleek niet alleen dat vele onderdelen teveel zakking vertoonden, maar ook dat een aantal onderdelen gewoonweg te zwak was. Op bepaalde plekken was gevaar voor instorting.


Dit rapport is vervolgens gebruikt in een rechtzaak.
C-profielen
Bij verscheidene panden in Amsterdam moesten bestaande houten balken verstevigd worden. Soms omdat ze gewoonweg te zwak waren, in dit geval omdat de dragende tussenmuur verwijderd werd.

Om de overspanning te halen zouden houten balken moeten worden
toegepast die veel hoogte vergen en alleen met veel moeite gevonden kunnen worden. De oplossing was om dunwandige stalen C-profielen te verbinden aan de bestaande balken. Deze vergen veel minder hoogte, en de vloer ligt rotsvast.